The influence of gas heating on material properties of P92 steel during boiler tube alignment - Kladarić, Ivica; Samardžić, Ivan; Stoić, Antun (2009)
Cijevi i cijevni zidovi od vitalne su važnosti kod energetskih postrojenja. Tijekom eksploatacije izloženi su djelovanju agresivnih medija, visokotemperaturnoj koroziji i mogućim mehaničkim oštećenjima. Zbog toga se posebno vodi računa o kontroli svojstava materijala pri gradnji energetskih postrojenja kako bi se umanjile mogućnosti pojave pogrješke ili otkaza. U ovom radu eksperimentalno je istražen utjecaj ravnanja plinskim zagrijavanjem na strukturu i svojstva martenzitnog čelika P92. Ispitivanja su provedena na poliranim i na sačmarenim površinama, a rezultati su uspoređeni s rezultatima toplinski netretiranog čelika istih stanja površina
Simboli u naslovu
Bibliografija: 6 jed
Sažetak
Keywords: Plinsko zagrijavanje -- Kotlovska cijev -- Čelik -- Mehaničko oštećenje