Technical possibilities of noise reduction in material cutting by abrasive water-jet - Radvanska, Agata (Array, 2009)
U radu je dan prikaz tehničkog postupka smanjenja buke u rezanju materijala abrazijom vodenog mlaza. Cilj rada je usmjeren na provedbu tehničkih mogućnosti smanjenja buke kod rezanja materijala tehnologijom abrazije vodenim mlazom. Zajednička teorijska i eksperimentalna istraživanja provedena su kako bi se njima potvrdile i odredile nove spoznaje u smanjenju vrijednosti buke kod obrade abrazivom vodenog mlaza inženjerskih materijala. Sredstvima identifikacije je bio identificiran utjecaj tlaka i radijalne brzine zvuka na tlak zvuka razine LAeq. Nadalje, opisan je način i mogućnost smanjenja razine tlaka zvuka na tehnološkom mjestu rezanja materijala abrazivnim mlazom vode, pomoću tehnički relativno jednostavne prilagodbe