Application and upgrading of on-line monitoring system for measurement and processing of electric signals at arc stud welding process - Samardžić, Ivan; Žagar, Drago, inženjer elektrotehnike; Klarić, Štefanija (2009)
Kako se primjena on-line monitoringa pokazala kao dobro rješenje pri praćenju glavnih parametara zavarivanja kod različitih postupaka zavarivanja, u radu je opisana primjena i nadogradnja on-line monitoring sustava razvijenog na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu. U eksperimentalnom dijelu rada prikazana je primjena on-line monitoring sustava kod zavarivanja dviju vrsta svornjaka uz primjenu topitelja za ATIG postupak (VS-2E). Pri tome je izvršeno praćenje glavnih parametara zavarivanja (jakosti struje i napona električnog luka) kod zavarivanja svornjaka koji se primjenjuju u kotlogradnji (promjera 10 mm), te napona električnog luka kod svornjaka koji se primjenjuju na mosnim konstrukcijama (promjera 22,5 mm). Cilj praćenja i analize parametara zavarivanja primjenom on-line monitoringa je ocjena povezanosti promjena parametara električnog luka i prisustva aktivirajućeg topitelja
Bibliografija: 18 jed
Sažetak
Keywords: On-line monitoring -- Elektrolučno zavarivanje svornjaka -- Parametri zavarivanja