Temporomandibular disorders and orofacial pain - Jerolimov, Vjekoslav (2009)
Temporomandibularni poremećaji (TMP) skupni je naziv za niz patoloških stanja žvačnog sustava. Šarolike su simptomatologije, a orofacijalna bol jedan je od najčešćih simptoma, te bolesnicima svakako najneugodniji. TMP su često vrlo jasne etiologije, no ponekad posve nepoznate. Povezani su s raznovrsnim etiološkim čimbenicima i komorbidnim stanjima, što otežava preciznu dijagnostiku. Ova patologija zahtijeva timski rad i multidisciplinarni pristup, pravodobno prepoznavanje uzroka i pažljiv odabir terapijskih postupaka, pogotovo pri obradi orofacijalne boli, koja diferencijalno-dijagnostički može biti vrlo zahtjevna. Još uvijek ima nepoznanica, stoga i prostora za znatna poboljšanja u pristupu ovoj problematici. Postojeću dijagnostičku klasifikaciju treba izmijeniti i prvenstveno temeljiti na etiologiji, a ne na simptomatologiji, što je danas slučaj. Također treba izraditi jedinstvene dijagnostičke smjernice i terapijske protokole, što bi unaprijedilo multidisciplinarnu suradnju, neophodnu u obradi ove vrste patologije. Posebnu brigu valja posvetiti razvoju preventivnih mjera, zasnovanih na znanstvenim dokazima, a one su još uvijek zapostavljene
Symposium "Scientific approach to diagnosis and treatment of pain", Zagreb, 20.3.2009
Bibliografija: 76 jed
Sažetak
Keywords: Temporomandibularni poremećaji -- Orofacijalna bol -- Živčani sustav