Measurement procedure for commercial loss reduction in a distribution power system - Stojkov, Marinko (Array, 2009)
Ukupni gubitci energije u elektroenergetskom sustavu sastoje se od tehničkih i netehničkih gubitaka. Komercijalni ili netehnički gubici čine 30-40 % ukupnih gubitaka i nastaju kao posljedica nepouzdanih mjernih uređaja za registriranje utroška električne energije i uslijed namjerne nepovlasne potrošnje. Gotovo je nemoguće pronaći ilegalno izveden priključni kabel u distributivnom elektroenergetskom sustavu jer se glavni priključni kabeli nalaze u zidovima kuće ili ispod zemlje. Predložena i razrađena mjerna procedura koja se bazira na primjeni reflektometra u vremenskoj domeni uspješno rješava opisani problem