Painful diabetic polyneuropathy - Jurjević, Ante, liječnik (Array, 2009)
Dijabetička polineuropatija kao jedna od komplikacija dijabetesa melitusa klinički se manifestra kao simetrično oštećenje strukture i funkcije perifernih živaca. Stupanj oštećenja i klinička slika ovise o trajanju dijabetesa, terapiji koju bolesnici uzimaju te vrijednostima glukoze u krvi. Distalna simetrična polineuropatija kao najčešća komplikacija dijabetesa klinički se prezentira senzornim simptomima, parestezijama i bolovima u prstima ruku i nogu. Izolirane forme distalne dijabetičke polineuropatije mogu biti i asimetrične (fokalne i multifokalne) i autoimune forme