Percutaneous laser disk decompression – our experience with the usage of the diode laser - Rotim, Krešimir; Saftić, Robert; Lakičević, Goran (2009)
PLDD (Perkutana laser disk dekompresija) siguran je, nedestruktivan i uspješan kirurški zahvat kod lumbalne diskus hernije. Cilj ove studije je bio evaluacija prednosti procedure perkutane laser disk dekompresije u tretmanu lumbalne diskus hernije naspram otvorenih operacijskih metoda slabinske diskus hernije tipa mikrodiskektomije. Od lipnja 2008.god do srpnja 2009 god. u Kliničkoj bolnici Sestara milosrdnica, 91 bolesnik je tretiran uz pomoć perkutane laser disk dekompresije i 125 bolesnika tretiranih uz pomoć mikrodiskektomije. Perkutana laser disk dekompresije sec.Choy je rađena uz uporabu diodnog lasera (LASE maR 1000) jačine 1000 j, snage 12 W i valne duljine 980 nm. Kriterij uključivanja u istraživanje bio je odrasla životna dob ispitanika i uznapredovala hernijacija intervertebralne ploče slabinske kralježnice, koja je zahtijevala kirurško liječenje. Analizirani izlazni parametri bili su: uspješnost operacijskoga liječenja; recidivirajuće slabinskie diskus hernije; poslijeoperacijske komplikacije; dužina poslijeoperacijskoga boravka u bolnici; vrijeme potrebito za povratak svakodnevnim aktivnostima
Symposium "Scientific approach to diagnosis and treatment of pain", Zagreb, 20.3.2009
Bibliografija: 9 jed
Sažetak
Keywords: Kralježnica -- Slabinska kralježnica -- Intervertebralni disk -- Hernija diska -- Mikrodiskektomija -- Diodni laser -- Dekompresija diska -- Perkutana laserska dekompresija