Anti-oxidative/anti-inflammatory paraoxonase activity and lipid alterations after total splenectomy and autologous spleen transplantation in pigs - Turk, Romana; Vnuk, Dražen; Svetina, Ante; Flegar-Meštrić, Zlata; Brkljača Bottegaro, Nika; Juretić, Dubravka (2009)
Cilj je ovoga rada bio istražiti aktivnost PON1 te lipidni status u serumu svinja nakon splenektomije i autotransplantacije slezene u namjeri da se procijeni učinak stresa i traume na aktivnost PON1 i metabolizam lipida u tijeku kirurškoga zahvata. U istraživanje je bilo uključeno 19 praščića koji su nasumično bili raspodijeljeni u tri skupine: (1) laparoskopija s intaktnom slezenom (n = 6), (2) splenektomija (n = 6) i autotransplantacija slezene (n = 7). Uzorci krvi uzimani su neposredno prije kirurškoga zahvata, te 1., 5., 12., 26. i 40. dan nakon operacije. U splenektomirane prasadi, ukupan kolesterol bio je značajno manji 5., 12., 26. i 40. dan postoperativno, a HDL-C je bio manji 5., 12. i 40. dan nakon operacije. U prasadi kojoj je autotransplantirana slezena, ukupni je kolesterol bio značajno manji 12., 26. i 40. dan nakon operacije, dok se koncentracija HDL-C nije značajno razlikovala prije i nakon operacije. Rezultati pokazuju smanjenu aktivnost PON1 i promjene koncentracija ukupnog kolesterola i HDL-C uzrokovane kirurškom traumom i upalnim odgovorom nakon operacije
Bibliografija: 28 jed
Sažetak
Keywords: Paraoksonaza -- Splenektomija -- Autotransplantacija slezene -- Kolesterol -- Lipidi -- Svinje