Antinociceptive effects of botulinum toxin type-A in pain and headaches treatment - Relja, Maja (Array, 2009)
Nakon razvoja botulinum toksina za kliničku primjenu 80-tih godina, ovaj za čovjeka najpotentniji biološki otrov našao je primjenu u raznim granama medicine. Prva upotreba botulinum toksina bila je u neurološkim poremećajima karakteriziranim mišićnim spazmom i nekontroliranim kontrakcijama poput distonije. Zapaženi učinak na smanjenje boli prije pojave mišićne relaksacije ukazao je na direktni analgetski učinak botulinum toksina na patogenezu boli. Javljaju se zatim brojna klinička zapažanja o učinkovitosti botulinum toksina u liječenju glavobolje i kronične boli. Većina poznatih učinaka botulinum toksina na relaksaciju mišića pripisuje se učinku na otpuštanje acetilkolina na neuromuskularnoj sinapsi. Kako se ovim djelovanjem ne može objasniti njegov antinociceptivni učinak brojni periferni i centralni mehanizmi djelovanja botulinum toksina se istražuju. Sadašnji rezultati kliničke primjene ukazuju da je botulinum toksin siguran i djelotvoran lijek u liječenju glavobolje i nekih oblika kronične boli otpornih na standardne oblike liječenja, ukoliko se primjenjuje u specijaliziranom centru od strane iskusnih liječnika