Die eine Welt und die vielen Welten - Ottmann, Henning (Array, 2009)
U opreci prema mnogim teorijama globalizacije koje postuliraju ili proriču jedan sve jedinstveniji svijet, ovdje se ukazuje na dvostrukost procesa globalizacije. Već u ekonomskom pogledu, oglednom primjeru globalizacije, može se pokazati da svijet nije samo jedan, nego se sastoji od mnogo svjetova (prvog, drugog i trećeg). U jednakoj mjeri to važi i za političku filozofiju koja spekulira o svjetskoj republici ili čak svjetskoj državi. Uz to, ovdje se moralnofilozofijski argumentira u prilog tezi da je moderni svojstven ne samo univerzalni moral, nego i jedna etika koja reflektira običajnost