Comparison of epidural anesthesia with lidocaine-distilled water and lidocaine-magnesium sulfate mixture in goat - Sadegh, Amin Bigham (Array, 2009)
Preživači općenito nisu pogodni za opću anesteziju većinom zbog opasnosti od regurgitacije i inhalacije buražna sadržaja ili sline u pluća, ako su im zračni prohodi nezaštićeni. Zbog toga se u njih najčešće primjenjuje perineuralna ili epiduralna anestezija. Ovo istraživanje je provedeno radi izravne usporedbe nastupa i trajanja analgezije postignute primjenom lidokaina i magnezijeva sulfata te lidokaina i destilirane vode u epiduralni prostor u koza. Sedam zdravih odraslih koza (u dobi od 2 ± 0,5 godina) tjelesne mase od 49 ± 3 kg odabrano je za ovo istraživanje. U svih je provedena kaudalna epiduralna anestezija 2%-tnim lidokainom (1 mL/7 kg) i jednim mililitrom destilirane vode. Dva tjedna poslije, epiduralna anestezija bila je ponovljena 2%-tnim lidokainom (1 mL/7 kg) i jednim mililitrom 10%-tnog magnezijeva sulfata. Promatrano je vrijeme nastupa anestezije, njezino trajanje, postojanost i kranijalno širenje. Frekvencija bila i disanja te tjelesna temperatura izmjereni su prije davanja anestezije kao bazalne vrijednosti, a zatim 10, 30, 45 i 60 minuta nakon epiduralne injekcije. Rezultati su bili statistički obrađeni Student t-testom i ANOVA testom. P<0,05 smatran je značajnom razinom