The effect of different progesterone protocols on the reproductive efficiency of ewes during the non-breeding season - Amer, Hussein Ahmed (Array, 2009)
Procijenjen je učinak intravaginalnih spužvica s fluorogeston-acetatom (FGA, analog progesterona) sa i bez konjskoga korionskoga gonadrotopina (KG) na plodnost anestričnih ovaca. Ukupno je 96 ovaca bilo podijeljeno u četiri skupine po 24 ovce. Jednoj skupini ovaca stavljene su spužvice s FGA ili FGA+KG tijekom šest dana, a drugoj skupini tijekom dvanaest dana. Spužvice su bile izvađene 0. dana te je ovcama dan KG (500 IJ) ili fiziološka otopina. Sve su pretražene na znakove estrusa te pripuštene rasplodnim ovnovima. Gravidnost je bila dijagnosticirana na temelju određivanja razina progesterona i ultrazvučnog nalaza. Znakovi estrusa razlikovali su se samo između skupine ovaca koja je dobivala FGA i KG tijekom 12 dana i skupine koja je dobivala FGA tijekom šest dana (P>0,05). Razlike u srednjim vrijednostima između skupina koje su dobivale KG u odnosu na ovce koje nisu dobile KG bile su značajne (P<0,01). Od ukupno 68 gravidnih ovaca, 62 su se ojanjile u terminu od 150 dana. Nisu ustanovljene značajne razlike u tijeku gravidnosti, stopi i broju ojanjene janjadi između skupina KG (šest ili 12 dana)