Histopathological changes in broiler chickens fed afl atoxin and cyclopiazonic acid - Kumar, Raja; Balachandran, Chidambaram (2009)
Pokusna mikotoksikoza u tovnih pilića bila je izazvana davanjem 1 ppm afl atoksina (AF) i 20 ppm ciklopiazonske kiseline (CPK) od dana valjenja do 28. dana života, u svrhu promatranja patoanatomskih i patohistoloških promjena. Patoanatomski je u pilića koji su dobivali AF i AF-CPK ustanovljena povećana žućkasta jetra, a u pilića koji su dobivali CPK povećana jetra s kongestijom. U pilića koji su dobivali CPK i AFCPK ustanovljeno je zadebljanje voljke te nekroza i zadebljanje sluznice žljezdanoga želuca. Patohistološki su ustanovljene degenerativne i nekrotične promjene u jetri, bubrezima, crijevima, gušterači, srcu, prsnom mišićju, slezeni i Fabricijevoj burzi u svih pilića koji su dobivali toksin. Povrh toga, hiperplastične promjene bile su ustanovljene u voljki, predželucu i želucu u pilića koji su dobivali CPK. Oštećenja su bila mnogo jače izražena u skupini pilića koja je istodobno dobivala AF i CPK. Istraživanje je pokazalo da AF i CPK djeluju kumulativno i nepovoljno na zdravlje tovnih pilića
Bibliografija: 21 jed
Sažetak
Keywords: Aflatoksin -- Ciklopiazonska kiselina -- Tovni pilići -- Patohistologija