The inhibitory response of Azadirachta indica extract on nitric oxide production by milk leukocytes during clinical mastitis - De, Ujjwal Kumar (Array, 2009)
Određivan je broj somatskih stanica, ukupan broj bakterija, diferencijalni broj leukocita u mlijeku te proizvodnja nitrita i nitrata od strane mliječnih stanica kod liječenja upale vimena krava iscrpkom biljke Azadirachta indica. Istraživanje je provedeno na 36 krava u laktaciji, koje su bile podijeljene u četiri jednake skupine. U prvu i drugu skupinu bilo je uvršteno 18 krava na osnovi broja somatskih stanica u mlijeku koji je iznosio <0,5 milijuna/mililitar. Te su krave bile podijeljene u dvije podskupine po devet krava. Jedna podskupina bila je sastavljena od devet zdravih kontrolnih krava dok je u drugoj bilo devet zdravih krava koje su dobivale iscrpak. Osamnaest krava svrstanih u skupine III i IV s upalom vimena i brojem somatskih stanica >4,5 milijuna/ mL mlijeka uzete su u pokus s lijekom. Broj somatskih stanica, broj bakterija, količina nitrita i nitrata te diferencijalni odnos leukocita u krava IV. skupine nije se promijenio. Rezultati upućuju na protuupalni i protubakterijski učinak iscrpka biljke, što bi se moglo pripisati bioaktivnim tvarima protuupalne i protubakterijske prirode