A comparative study of the biochemical and functional properties of camel and cattle meat during frozen storage - Gheisari, Hamid Reza (Array, 2009)
Malo pozornosti pridaje se kakvoći devina mesa. Hranidbeno je jednako vrijedno kao i ostale vrste crvena mesa. Stoga je cilj ovog istraživanja usporediti biokemijska i funkcionalna svojstva svježega i smrznutoga devina mesa sa svojstvima goveđega mesa. Nasumce su bili uzeti uzorci m. biceps femoris, m. triceps brachii, m. longissimus dorsi i srčanoga mišića od 24 životinje (deva i goveda) različite dobi i spola. Od svakog uzorka odstranjeno je vanjsko masno tkivo i epimizijalno vezivno tkivo. Svježe devino i goveđe meso bilo je slično po većini pretraživanih pokazatelja, osim po sadržaju pepela i masti za koje su ustanovljene značajno manje vrijednosti u devinu mesu (P<0,05). Smrznuto devino i goveđe meso bilo je slično po svim pretraživanim pokazateljima osim po sadržaju ukupna hlapljiva dušika, stupnju kiselosti, sposobnosti vezanja vode i gubitka vode. Gubitak vode bio je veći, a vrijednosti ostalih pokazatelja bile su manje za devino meso (P<0,05). Može se zaključiti da je kakvoća devina mesa usporediva s kakvoćom goveđega mesa, čak i bolja s obzirom na to da sadrži malo mišićne masti i kolesterola