Leptospirosis in water buffalo (Bubalus bubalis) in Trinidad - Adesiyun, Abiodun Adewale (Array, 2009)
Određivana je serološka prevalencija leptospiroze u indijskog bivola (Bubalus bubalis) uzgajanoga za meso u poluintenzivnoj i ekstenzivnoj proizvodnji na Trinidadu. Uzorci seruma bili su pretraženi mikroskopskom aglutinacijom na specifi čna protutijela za 17 međunarodno važnih serovarova leptospira. Životinje s titrom ≥1:100 smatrane su serološki pozitivnima što znači da su bile izložene infekciji leptospirama, dok su one s titrom ≥1:800 smatrane akutno zaražene leptospirama. Ustanovljeno je da su 33 (14,6%) bivola bila serološki pozitivna u titru od 1:100 do 1:400 od ukupno 226 pretraženih klinički zdravih indijskih bivola podrijetlom s pet velikh farmi na Trinidadu. Serološki pozitivne životinje ustanovljene su na tri od pet pretraženih farmi sa stopom serološke pozitivnosti od 2% (1 od 50) na farmi A, do 32,7% (16 od 49) na farmi B. Razlika je bila statistički značajna (P<0,05; X2). Dob i spol nisu imali nikakva utjecaja na stopu zaraženosti (P>0,05; X2). Nalaz protutijela za određeni serovar leptospira bilo je specifi čan za farmu. Tako su protutijela za serovarove Kopenhagen i Georgia pretežito dokazana na farmi B, s tim da su za serovar Kopenhagen bila dokazana u 10 (62,5%), a za serovar Georgia u 9 (56,3%) od 16 serološki pozitivnih životinja