Seroprevalence of leptospiral serovars other than Canicola and Icterohaemorrhagiae in dogs in the Southwestern Nigeria - Okewole, Emmanuel Adeniyi (Array, 2009)
Titar serumskih protutijela za najčešće serovarove vrste Leptospira interrogans određivan je mikroskopskom aglutinacijom u uzorcima seruma 52 psa s triju ekološki različitih područja jugozapadne Nigerije. Prevalencija je bila veća (P<0,01) za novodokazane serovarove Grippotyphosa, Pomona i Bratislava protiv kojih psi nisu bili cijepljeni, nego za serovarove Canicola i Icterohaemorrhagiae koji se rabe za proizvodnju cjepiva. To se događa zbog sve češćeg dodira između kućnih ljubimaca i divljih životinja pa su ljubimci izloženiji serovarovima iz divljih životinja. Veća prevalencija (P<0,02) dokazana je za serovar Grippotyphosa u populaciji odraslih mužjaka velikih pasmina u klinikama priobalnih gradova nego u klinikama sušnih prigradskih naselja s najvećom učestalošću u pasmine njemački ovčar (46,2%). Serovar Grippotyphosa bio je dokazan i u vlažnom šumskog pojasu A i u suhom savanskom pojasu C dok su mješovite zaraze serovarovima Grippotyphosa, Bratislava i Pomona bile dokazane u klinikama priobalnih gradskih područja