The abolishment of substance and ontology : a new interpretation of Zhang Dongsun's pluralistic epistemology - Rošker, Jana (Array, 2009)
Zhang Dongsun je bio jedan od najutjecajnijih mislitelja u Republici Kini, čiji je ugled djelomično počivao i na njegovoj iznimnoj sposobnosti predstavljanja zapadne misli na način kompatibilan sa specifičnom metodologijom tradicionalne kineske misli. Jedno od njegovih najvećih postignuća svakako je stvaranje i razvoj moderne teorije znanja, temeljene na klasičnoj kineskoj i chan-buddhističkoj epistemologiji, što umnogome predstavlja prikladnu sintezu moderne znanosti i tradicionalne kineske misli. Stoga se ovaj rad prvenstveno usmjerava na Zhangovu teoriju znanja. Zhang Dongsun je nazivao svoju teoriju »pluralističnom«, s obzirom na pretpostavku da su različiti elementi koji omogućuju shvaćanje i zaključivanje uzajamno isključivi i nesvodljivi. Iz toga ćemo razloga kritički razmotriti elemente (yuan 元) koje Zhang predlaže u svojoj glavnoj epistemološkoj raspravi Plural Epistemology (Duoyuan renshilun 多元認識論) koja predstavlja najpotpuniju, sistematičnu i koherentnu obradu njegove teorije