Ultra rapid open pulled straw (OPS) vitrification is a perspective for freezing horse embryos - Grizelj, Juraj; Duchamp, Guy; Guignot, Florence; Vidament, Marianne; Plotto, Aurelie; Mermillod, Pascal (2009)
Svrha istraživanju bila je ustanoviti učinkovitost ultrabrze vitrifikacije u otvorenoj rastegnutoj slamci na vitalnost konjskih zametaka, prijenosom vitrificiranih pa otopljenih zametaka u sinkronizirane primateljice. Istraživanje je provedeno na stadu Welsh poni kobila. Davateljicama zametaka maternice su transcervikalno bile ispirane 6,75 dana nakon ovulacije, a zametci su nakon vitrifikacije bili pohranjeni u spremnik s tekućim dušikom. Nakon odmrzavanja, zametci su bili prenijeti u sinkronizirane primateljice. Maternice primateljica bile su ispirane petoga dana nakon prijenosa odmrznutih zametaka.Od zametaka dobivenih ispiranjem primateljica, sedam (44%) je imalo morfološki normalno razvijene zametne mjehure. Na osnovi provedenih istraživanja zaključeno je da su rezultati ostvareni vitrifikacijom u otvorenoj rastegnutoj slamci ohrabrujući, ali bi ih s obzirom na mali broj prenijetih zametaka trebalo potvrditi na većem uzorku, posebice sa zametcima odabranoga promjera te brojem ždrebadi
Bibliografija: 36 jed
Sažetak
Keywords: Konjski zametak -- Ultrabrza vitrifikacija -- Otvorena rastegnuta slamka