Influence of nutrition in the postparturient period on the fertility of dairy cows - Gereš, Darko (Array, 2009)
Hranidba bitno utječe na plodnost mliječnih krava. Incidencija funkcionalnih oblika smanjene plodnosti u stalnom je porastu, posebice zbog neujednačenoga odnosa razgradivih proteina i energije u krmi. Istraživanje je načinjeno na stotinu prvorotkinja frizijke pasmine, podijeljenih u dvije skupine (skupina A, n=50; skupina B, n=50) u fazi ranog rasplođivanja, u razdoblju od 44. do 52. dana poslije porođaja. Prosječna laktacija u obje skupine bila je 32 litre mlijeka. Ginekološki nalaz u skupine A bio je: proestrus 5, estrus 3, diestrus 6, cistična ovarijska bolest 6, anestrija 24, endometritis 4, piometra 2. Nalaz u skupine B: proestrus 6, estrus 5, diestrus 6, COD 5, anestrus 21, endometritis 4, piometra 3. Sve krave s dijagnosticiranim endometritisom, piometrom i COD obrađene su dvokratno ili trokratno sintetskim analozima prostaglandina F2alfa. Tijekom tri tjedna, krave iz skupine A hranjene su ekstenzivno ad libitum obrokom koji se sastojao od kukuruzne silaže (njezin je udio bio za 50% manji u odnosu na obrok kojim su hranjenje krave iz skupine B), sjenaže lucerke, sijena lucerke i 10% koncentrata bez soje, kukuruza i suncokretove pogače, s ječmom i 70 do 80% stočnoga brašna. Krave iz skupine B bile su hranjene standardnom farmskom mješavinom za mliječne krave. Obrok od 34,5 kg se sastojao od kukuruzne silaže, sjenaže lucerke, sijena lucerke i oko 19% koncentrata, s 20,03 kg suhe tvari i 16,3% proteina