Prevalence and certain characteristics of mid-cyclic estrus in crossbred cows - Sood, Pankaj (Array, 2009)
Krave dovedene na umjetno osjemenjivanje ne nalaze se uvijek u pravilnom spolnom ciklusu. Jedno od takvih stanja je i pojava estrusa u sredini jajničkoga ciklusa, kad krave mogu biti osjemenjene ili pripuštene što nanosi gospodarske štete. Tim su istraživanjem bile obuhvaćene 2092 križane krave umjetno osjemenjene u tijeku pravilnoga spolnog ciklusa (E1). Gonjenje u sredini jajničkoga ciklusa bilo je ustanovljeno u 2,43% krava, prosječno u razdoblju od 9,1 ± 0,5 dana nakon E1 u krava skupine I. Prosječno trajanje međuestrusnoga razmaka između E1 i E2 iznosilo je 21,2 ± 1,2 dana u krava skupine I, slično kao i u skupine II u kojoj je međuestrusni razmak bio 20,9 ± 1,1 dana (P>0,10). Velika većina krava skupine I (82,3%; 42/51) nije postala bređa nakon umjetnoga osjemenivanja u tijeku E1. To je zahtijevalo endokrinu obradu. Može se zaključiti da bi krave dovedene na umjetno osjemenjivanje s tihim estrusom (gonjenjem) u obliku slaboga vaginalnoga iscjetka i različitim tonusom maternice, većinom srednjim do umjerenim, trebalo smatrati kao one s estrusom u sredini jajničkoga ciklusa i naročito slabim uzgojnim rezultatima