Serological evidence of mixed infections with avian influenza and Newcastle disease in village chickens in Jigawa State, Nigeria - Wakawa, Aliyu Mohammed (Array, 2009)
Istražena je prisutnost protutijela za virus influence ptica i virus newcastleske bolesti u 250 seoskih pilića u Jigawi u Nigeriji za koje je bilo potvrđeno da su bili zaraženi visokopatogenim ptičjim virusom influence. Pilići nisu bili cijepljeni protiv navedenih bolesti. Uzorci seruma bili su pretraženi testom inhibicije hemaglutinacije. Protutijela za virus influence ustanovljena su u 31,6%, a za virus newcastleske bolesti u 38,8% pilića. Srednja vrijednost titra protutijela za virus influence iznosila je 0,32 ± 0,1 log2, a za virus newcastleske bolesti 0,39 ± 0,2 log2. Dokaz protutijela inhibicije hemaglutinacije za oba virusa u 70,4% pretraženih uzoraka seruma upućuje na znatnu istodobnu aktivnost dvaju virusa u seoskih pilića za vrijeme pojave visokopatogenih ptičjih virusa influence. Smatra se da pretraživana skupina ptica ima značajnu ulogu u prijenosu spomenutih virusa na peradarske farme. Preporučuje se redovito cijepljenje seoske peradi protiv newcastleske bolesti. Radi određivanja stvarnog stanja influence u peradi potrebno je na nacionalnoj razini u Nigeriji donijeti upute za njezin nadzor