Day-old infant rabbit model for enterohaemorrhagic Escherichia coli induced diarrhoea - Raji, Mashood (Array, 2009)
Pokusna zaraza enterohemoragičnim sojem bakterije Escherichia coli (EHEC) O157:H7 u jednodnevnih se kunića očitovala teškim proljevom, kovrčavom dlakom i uginućem. Teški proljev u kunića (n=8) zaraženih u želudac sojem označenim UMDL 29 ili sojem MC 110 razvio se dva dana nakon inokulacije. Proljev se nije javio u kontrolnih kunića inokuliranih puferiranom fi ziološkom otopinom. Kovrčavost dlačnog pokrivača javila se također dva dana nakon infekcije. Uginuća su se počela javljati četiri dana nakon infekcije. Proljev koji je započeo 24 sata nakon inokulacije javio se kao posljedica upale crijeva, a doveo je do gubitka tjelesne mase. Razudbom je ustanovljeno da su slijepa crijeva u inokuliranih kunića bila naduta ili ispunjena rijetkim sadržajem odnosno tekućinom. Suprotno, slijepa crijeva i debelo crijevo kunića koji su dobili puferiranu fiziološku otopinu nisu bila naduta, a sadržavala su tvrdo formirani feces. Može se zaključiti da se jednodnevni kunići mogu rabiti za proučavanje patogeneze crijevne infekcije uzrokovane EHEC te da šiga toksin i drugi čimbenici virulencije bakterije E. coli O157 imaju kritičnu ulogu u nastanku proljeva i upale u pacijenata inficiranih EHEC.