Hepatotoxic potential of malathion in the freshwater teleost, Labeo rohita (Hamilton) - Patil, Vineetkumar Kallappa (Array, 2009)
Slatkovodna jestiva riba Labeo rohita bila je izložena subletalnoj koncentraciji (0,9 μL/L) komercijalnoga pripravka malationa (50% emulzija) tijekom 5, 15 i 25 dana. Nakon razdoblja izloženosti jetra je bila uzeta za istraživanje biokemijskih poremećaja. Pet i 15 dana nakon izloženosti ustanovljena je povećana koncentracija slobodnih masnih kiselina, pojačana aktivnost proteaza i povećana razina acetilkolina, dok se smanjila ukupna količina proteina i aktivnost acetilkolinesteraze. Nakon 25 dana izloženosti za sve su pokazatelje ustanovljene gotovo normalne vrijednosti. Uspostava normalnih vrijednosti proteinskih frakcija, slobodnih masnih kiselina, aktivnosti proteaza, razine acetilkolina i aktivnosti acetilkolinesteraze nagovješćuje da se nakon 15 dana izloženosti javlja kolebajuća faza u metabolizmu s pojačanom sintezom proteina što dovodi do oporavka i prilagodbe novim uvjetima