Efficacy of a herbal complex against caecal coccidiosis in broiler chickens - Chandrakesan, Periasamy (Array, 2009)
Protukokcidijska učinkovitost biljnoga pripravka sastavljenoga od biljaka Solanum nigram 35%, Aloe vera 15%, Moringa indica 35% i Mentha arvensis 15% istražena je na tovnim pilićima invadiranima kokcidijom Eimeria tenella. Pilići skupina A, B, C i D bili su u dobi od 28 dana invadirani s 30 000 sporuliranih oocisti E. tenella. Pilići skupine E bili su neinvadirana i neliječena kontrola. Trećega dana nakon izazivačke invazije, pilićima skupina A i B primijenjen je biljni pripravak u količini od 5 do 10% tijekom sedam dana. Skupina C bila je istodobno hranjena krmivom s primiješanim salinomicinom. U pilića skupine B koji su u hrani dobivali 10%-tni biljni pripravak ustanovljen je bolji prirast u razdoblju od 4. do 5. tjedna (344,34 ± 59,81 g), veća iskoristivost hrane (1,77 ± 0,43 g) i srednja dužina slijepog crijeva 11,5 ± 11,9 cm. Nije ustanovljena značajna razlika u broju oocisti između obrađivanih skupina i kontrolne skupine. U neinvadirane i neliječene skupine prirast je iznosio 461,86 ± 87,03, FCR 1,70 ± 0,46, dok je dužina slijepog crijeva iznosila 16,9 ± 1,2 cm. Uginuća su zabilježena samo u skupini A i D.