A retrospective longitudinal cohort study of Johne’s disease prevalence in a dairy herd - Bačić, Goran, veterinar (Array, 2009)
Svrha ovoga povijesnoga kohortnoga istraživanja bila je procijeniti djelotvornost predloženih kontrolnih mjera za paratuberkulozu (Johneovu bolest) na farmi mliječnih krava. Rabljene su arhivske datoteke iz računalnog programa Dairy Comp 305® za 455 krava holštajnsko-frizijske pasmine, oteljenih 1996., 1997. i 1998. godine. Pretražene junice bile su svrstane u skupine prema godini kada su bile oteljene. Opisani su rezultati kinetičkoga imunoenzimnoga testa (KELA) i rezultati izdvajanja uzročnika iz izmeta na čvrstoj (HEYM) i tekućoj hranjivoj podlozi (ESP Culture System II) te uspoređeni između promatranih skupina. Samo jedna životinja bila je pozitivna KELA testom. Usprkos tome rezultati izdvajanja uzročnika pokazali su da su postojale životinje s pozitivnim nalazom u promatranoj 2001. godini u svim istraživanim skupinama. Skupina životinja oteljenih 1997. godine pokazala je manju stopu bakteriološki pozitivnih uzoraka fecesa u usporedbi sa skupinama iz 1996. i 1998. godine