Phenotypic characteristics and heritability of m. longissimus dorsi chemical composition in Croatian Simmental bulls - Štoković, Igor, veterinar (Array, 2009)
sprostranjenija pasmina goveda u Republici Hrvatskoj te čini preko dvije trećine ukupne populacije goveda. Istraživali smo vrijednosti heritabiliteta za pokazatelje kemijskoga sastava (suhu tvar, vodu, bjelančevine, mast i pepeo) najdužega leđnoga mišića (m. longissimus dorsi, MLD) i njegove fenotipske osobine. Istraživanje je provedeno na 698 junadi, sinova bikova za umjetno osjemenjivanje u razdoblju od 13 godina. Prosječan kemijski sastav MLD bio je sljedeći: suha tvar 24,87 ± 0,04%, voda 75,13 ± 0,04%, bjelančevine 20,63 ± 0,05%, mast (eterski ekstrakt) 3,14 ± 0,06% i pepeo 1,10 ± 0,002%. Statističke analize obavljene su u SAS 8.0 (Statistical Analysis System) i Statistica 7.1 programskim paketima. Fenotipske korelacije između suhe tvari i vode, bjelančevina, masti i pepela bile su -1,00, 0,20, 0,50 te -0,20. Korelacije između vode i bjelančevina, masti te pepela bile su -0,20, -0,50 i 0,20. Koefifi cijent korelacije između bjelančevina i masti bio je -0,75; bjelančevina i pepela -0,05 te između masti i pepela -0,10. Sve su korelacije bile statistički značajne (P<0,01), izuzev između bjelančevina i pepela. Vrijednosti heritabiliteta za istraživana svojstva bile su: završna težina u tovu 0,73; suha tvar 0,60; voda 0,60; bjelančevine 0,40; mast 0,30 i pepeo 0,36