Evaluation of glutaraldehyde test and amount of rumen content chlorine in cases of vagal indigestion (Hoflund syndrome) due to reticuloperitonitis traumatica - Gül, Yusuf (Array, 2009)
Istraživanje je provedeno s ciljem da se odredi sadržaj buraga, količina klora i rezultati glutaraldehidnog testa u goveda s dijagnosticiranom vagusnom indigestijom (Hoflundovim sindromom) uzrokovanim traumatskim retikuloperitonitisom. Istraživanje je provedeno na pokusnoj i kontrolnoj skupini goveda. Pokusna skupina sastojala se od 52 krave u dobi od 2 do 14 godina, različitih pasmina, koje su bile pregledane na klinici, a dijagnosticirana im je vagusna indigestija zbog retikuloperitonitisa. Kontrolna skupina sastojala se od 10 krava različitih pasmina, u dobi od dvije do osam godina, zdravih prilikom kliničke pretrage. Ukupno su obrađene 62 krave. Nakon kliničke pretrage, sondiranjem je uzeto najmanje 10 mL buražnoga sadržaja. Količina klora u buražnom sadržaju određena je po Schales-schales metodi. Za određivanje glutaraldehida u 25 krava pokusne skupine i svih krava kontrolne skupine krv s EDTA bila je uzeta iz jugularne vene. S obzirom na klinički nalaz ustanovljene su razlike između pokusne i kontrolne skupine