Genetic characterization of porcine circovirus type 2 isolated from different pig-farms in Croatia - Rudan, Nevenka; Hjulsager, Charlotte Kristiane; Dupont, Kitt; Bačanek, Branko; Marković, Evica; Madić, Josip (2009)
U ovom su radu izneseni patohistološki rezultati 25 uginulih svinja s pet različitih svinjogojskih farmi na području sjeverozapadne Hrvatske, koje su uginule pod znakovima sindroma kržljavosti odbijene prasadi i sindroma nekrotičnoga dermatitisa. Klinički i patohistološki nalazi upućivali su na cirkovirusnu infekciju svinja. Lančanom reakcijom polimerazom dokazana je virusna DNK svinjskog cirkovirusa tipa 2 u dvadeset tkivnih uzoraka. Veća količina virusa dokazana je u onim uzorcima koji su potjecali od svinja uginulih pod znakovima sindroma kržljavosti, a nešto manja količina virusa dokazana je u svinja koje su bolovale od sindroma nekrotičnoga dermatitisa. Svi PCR-proizvodi sekvencirani su kako bi se ustanovila pripadnost određenom genotipu svinjskoga cirkovirusa tipa 2 (SCV-2). Devetnaest izolata od dvadeset sekvenciranih, genotipski pripada skupini 1 SCV-2, a samo jedan izolat skupini 2 SCV-2. Takva genotipska pripadnost podudarna je s podatcima iz drugih europskih zemalja, gdje prevladava genotip 1 SCV-2 od 2003. god., a prije toga je dominirao genotip 2 SCV-2 kao etiološki čimbenik cirkovirusnih bolesti svinja
Bibliografija: 19 jed
Sažetak
Keywords: Svinjski cirkovirus tip 2 -- Kržljavost prasadi -- Nekrotični dermatitis -- Polimerazna lančana reakcija