Observations on the morphology of the uterus of the porcupine (Hystrix cristata) - Ozdemir, Dervis (Array, 2009)
Građa maternice dikobraza (Hystrix cristata) bila je istražena makroskopski i mikroskopski. Ustanovljeno je da je građena od dva uska zavojita maternična roga podijeljena materničnom pregradom, zatim kratkoga trupa maternice i dugačkoga vrata. Uzorci materničnoga tkiva bili su pretraženi mikroskopski. Endometrij oba maternična roga i materničnoga trupa bio je građen od pseudovišeslojna trepetljikava epitela. U njemu su ustanovljene rijetke jednostavne tubularne žlijezde. U ženki u lutealnoj fazi ustanovljena je jača hiperplazija tubularnih žlijezda nego u ženki u folikularnoj fazi. U vratu su ustanovljeni sluznični izdanci koji prodiru u lumen