The effect of chloramphenicol on hepatic biotransformation enzyme activity and on the duration of pentobarbital or ketamine/xylazine anesthesia in guinea pigs (Cavia porcellus) - Prevendar Crnić, Andreja (Array, 2009)
U radu je istražen učinak kloramfenikola na aktivnost jetrenih biotransformacijskih enzima anilin hidroksilazu (Ah) i etilmorfin N-demetilazu (EtND) te na razinu serumskih enzima alanin aminotransferaze (ALT) i glutamat dehidrogenaze (GLDH) u zamorčića (Cavia porcellus). Osim toga, istražen je utjecaj premedikacije kloramfenikolom na trajanje anestezije pentobarbitalom i kombinacijom ksilazin/ketamin. Zamorčićima muškoga spola, težine 269-353 g, supkutano je apliciran kloramfenikol u obliku natrijeva sukcinata u dozi 60 i 100 mg/kg tjelesne mase tijekom tri uzastopna dana. S druge strane, trajanje anestezije nakon primjene pentobarbitala i kombinacije ketamina i ksilazina u zamorčića prethodno obrađenih kloramfenikolom nije bilo statistički značajno produženo. Naši rezultati upućuju na to da umanjena aktivnost biotransformacijskih enzima nakon primjene kloramfenikola nije utjecala na jetreni metabolizam dvaju testiranih anestetika u zamorčića te da primjena kloramfenikola nije produžila vrijeme trajanja anestezije što je suprotno nalazima kod pasa, mačaka, štakora i miševa