Comparison of some haematological parameters between three bird species from the Columbidae family : short communication - Lashev, Lubomir Dimitrov (Array, 2009)
Provedeno je istraživanje hematoloških vrijednosti triju vrsta ptica porodice Columbidae, i to goluba (Columba livia domestica), gugutke (Streptopelia decaocto) i sahelske gugutke (Streptopelia roseogrisea). U sve tri vrste ustanovljena je velika koncentracija hemoglobina i velik broj crvenih krvnih stanica. U gugutke je broj eritrocita bio iznimno velik, i odgovarao je velikoj razini hemoglobina. Broj eritrocita bio je u obje vrste roda Streptopelia veći nego u goluba. Veći broj bijelih krvnih stanica ustanovljen je u slobodno živućih gugutki u odnosu na one držane u zatočeništvu. Omjer heterofi la i limfocita u sahelske gugutke bio je najveći (1,05), srednji u gugutke, a najmanji u goluba