Bjelovar prije Bjelovara - Jakovljević, Goran (Array, 2007)
Problematika urbanizacije prostora na kojemu je danas smješten Bjelovar ne započinje njegovim formalnim ustrojem 1755. g., već u antičko doba, kada na tome prostoru nastaju naselja u zaleđu dravskog limesa bilo kao vojni logori koji su štitili važne komunikacijske pravce, bilo kao villae rusticae vojnih veterana koji su ovdje dobili zemlju. Arheološki nalazi s užeg područja grada svjedoče o postojanju naselja od 2. do 4. st. koje se nalazilo uz važnu longitudinalnu i transverzalnu cestovnu komunikaciju koja se ovdje križala, čuvala ju je manja vojna posada. Naselje na platou između rijeka Plavnice i Bjelovacke nastalo je ili kao urbana cjelina iz vojnog utvrđenja ili kao civilno naselje koje je egzistiralo paralelno uz vojnu postaju. Današnji raster strogog centra Bjelovara ima ishodište u rimskoj koncepciji grada na sjecištu carda i decumanuma, gdje je najvažniji element mogući forum