Književni život Bjelovara u prvoj polovici 20. stoljeća - Pejić, Ilija (Array, 2007)
Uvodnim tekstom književni rad pisaca iz Bjelovara i okolice, tzv. bjelovarski književni krug, promatra se u cjelokupnosti kulturnih nastojanja u prvoj polovici 20. stoljeća. Mnogo djela razasutih po tisku ili, u najboljem slučaju, ukoričenih, neujednačenih vrijednosti raščlanjuje se i kritički vrjednuje neposrednim uvidom u stvaralaštvo svakog autora. Radi preglednosti književni život prikazan je u dvjema cjelinama: Ocvali sjaj stare imperije (1900.–1918.) te Iznevjerena očekivanja: u novoj državnoj tvorevini (1919.–1945.)