Poboljšanje traganja i spašavanja na unutarnjim plovnim putovima - Vidan, Pero (Array, 2009)
U proteklih dvadeset godinu bilježi se porast broja kontejnera i količina općeg i tekućeg tereta u prometu unutarnjim plovidbenim putovima [4], čemu je nedvojbeno uzrok činjenica da je pomorski u usporedbi s ostalim vrstama prijevoza isplativiji. Taj porast količine prometa, međutim nije odgovarajuće popraćen razvojem postojećih postupaka traganja i spašavanja. Zato se traganje i spašavanje na unutarnjim plovnim putovima drži slabo razvijenim. U pomorskom prometu Međunarodna pomorska organizacija (International Maritime Organization - IMO) propisuje, primjerice, opremu brodica i splavi za spašavanje. Na unutarnjim plovnim putovima u praksi se takva oprema preuzima, u potpunosti ili djelomice, s pomorskih brodova. Kao takva drži se nedostatno prilagođenom. U ovom radu pregledno se analiziraju neki elementi sigurnosti plovidbe, te se predlažu novi načini prilagodbe opreme za traganje i spašavanje na unutarnjim plovnim putovima.