PIDNN for marine diesel main engine speed control - Matić, Petar, inženjer elektrotehnike (Array, 2009)
Ovaj rad opisuje postupak u projektiranju neuronskog regulatora za upravljanje brzinom vrtnje brodskoga propulzijskog dizelskog motora. Umjetnom neuronskom mrežom se koristi kako bi se odredili optimalni parametri regulatora i postigla bolja upravljačka svojstva. Teza je dokazana simulacijski, u Matlabu. Izrađen je simulacijski model PID neuronskog regulatora i implementiran je numerički model brodskoga propulzijskog dizelskog motora [5], a učinkovitost PID neuronskog regulatora prikazana je grafički. PID neuronski regulator koristi se jednom od osnovnih neuronskih struktura, višeslojnim perceptorom, i jednim od najčešćih algoritama za učenje, algoritmom propagacije pogreške unatrag, također ukratko opisanima u ovom radu