Ukinuće Bjelovarsko-križevačke županije i kako je to područje prošlo u vrijeme djelovanja Osječke i Zagrebačke oblasne skupštine 1927. i 1928. godine - Kolar-Dimitrijević, Mira (Array, 2008)
Bjelovarsko-križevačka županija dočekala je Uredbu o podjeli zemlje na oblasti 1922. godine kao najveća i dobro uređena županija u Hrvatskoj i Slavoniji. Rasla je od 1886. oko Bjelovara, koji je carica Marija Terezija još 1776. dala izgraditi kao vojno središte toga dijela Hrvatske. Podjela zemlje na oblasti nije išla lagano i tek 1927. stavljena je u primjenu oblasna samouprava izborom oblasnih skupština i oblasnih odbora