High speed packet access - Cvitković, Mario (Array, 2009)
Očekuje se da će podatkovne usluge i multimedija imati značajan rast te će vjerojatno postati dominantan izvor 3G prometa u sljedećih nekoliko godina. Brzi paketski pristup u silaznom smjeru (HSDPA) pruža veliko unaprjeđenje u usporedbi sa na širokopojasnim višestrukim pristupom po kodnoj raspodjeli (WCDMA) za silazni smjer. HSDPA je normiran kao Release 5 od strane 3GPP te je unaprjeđivan u daljnjim izdanjima. U početku je raspoloživa brzina prijenosa podataka u korisničkim uređajima iznosila 1,8 Mbit/s, ali je sad povećana na 42 Mbit/s. HSDPA je osmišljen kako bi povećao brzinu prijenosa podataka u silaznom smjeru te pritom se koristi tehnikama brzog ponovnog slanja podataka na fizičkom sloju, brzom prilagodbom veze u baznoj postaji, itd. Brzi paketski pristup u uzlaznom smjeru pojavio se kao dio 3GPP Relase 6, a izišao je u prosincu 2004. U početnoj fazi HSUPA je omogućavala vršne brzine prijenosa podataka od 1 do 2 Mbit/s, dok trenutno omogućava brzine prijenosa podataka od 11,5 Mbit/s. Obje tehnologije, HSDPA i HSUPA zajedno, nazivaju se brzi paketski pristup (HSPA)