Application of anaerobic thread sealants in natural gas pipelines - Tonković, Zlatko (Array, 2009)
Trenutačni su pristupi, koji se odnose na infrastrukturu, sve više usmjereni na razvoj novih materijala za izvođenje plinskih i drugih instalacija. Najnovija dostignuća i primjena novih materijala prvenstveno se odnose na smjese za brtvljenje navojnih spojeva plinskih cjevovodnih instalacija, te cjevovoda za druge medije. Provedenim je ispitivanjima potvrđeno propuštanje prirodnog plina na navojnim spojevima kućnih regulacijskih stanica brtvljenih kudjeljom, što je potvrđeno provedenim ispitivanjima. U instalaterskoj praksi navoj na cijevima izrađuje se pomoću nareznica koje se prilikom narezivanja navoja podmazuju. Ispitivanjem se utvrdio utjecaj onečišćenja na brtvljenje spojeva pomoću anaerobnih brtvenih smjesa. Eksperimentalnim radom ispitana su tri različita anaerobna brtvila s kombinacijom tri materijala u navojnom spoju (čelik - mesing, mesing - mesing, mesing - aluminij), pri trima različitim temperaturama (-20 °C, 25 °C i 100 °C)