Mikrostruktura i svojstva duplex (C + N) slojeva - Marković, Radojka, inženjerka strojarstva (Array, 2009)
U ovom radu provedeno je istraživanje otpornosti na trošenje duplex termodifuzijskih (C + N) slojeva u uvjetima erozijsko-korozijskog djelovanja. Za kombinirano otvrdnuće površine ugljikom i dušikom odabrana su dva niskougljična čelika za cementaciju C15E (Č1221) i 16MnCr5 (Č4320). Analizirana su svojstva termodifuzijskih slojeva: mikrostruktura, mikrotvrdoća, te erozijsko-korozijska postojanost. Da bi se mogla izvršiti kvantifikacija dobivenih duplex slojeva ispitivanje je provedeno i na cementiranim (C) i nitriranim (N) slojevima za obje vrste čelika. Istraživanje je pokazalo da otpornost na trošenje duplex (C + N) slojeva u 5 % otopini NaCl sa suspendiranim česticama SiO2 nije bitno veća nego kod nitriranih slojeva, ali je u odnosu na cementirane slojeve znatno veća