A model for implementing TQM in the graphic arts industry - Donevski, Davor (Array, 2009)
Najvažniji kriterij proglašavanja nekog proizvodnog procesa uspješnim je sposobnost tog procesa da proizvede proizvod tražene kvalitete. Postizanje kvalitete je cilj svakog proizvodnog procesa. Superiornu kvalitetu moguće je postići osiguranjem najboljih mogućih uvjeta u kojima se odvija poizvodni proces. Druga važna aktivnost je edukacija kadrova. Osiguranje najboljih mogućih uvjeta i najbolje edukacije kadrova zahtijevaju velika ulaganja pa troškovi kvalitete postaju previsoki. Takav pristup, ako i jest praktično izvediv, ne vodi optimizaciji. Tiskani materijal mora udovoljiti određenim zahtjevima za kvalitetom kako bi na konkurentskom tržištu uspješno prenio poruku potencijalnom kupcu. U tako dinamičnoj proizvodnji kao što je grafička, svaka greška uzrokuje kašnjenje i pad kvalitete. U ovom članku izneseni su rezultati istraživanja trenutačnog stanja u grafičkoj industriji i prijedlog modela implementacije znanja s područja kvalitete u grafičku proizvodnju