Deflection of over-reinforced concrete beams : comparison of analytical, numerical and experimental results - Miličević, Ivana, inženjerka građevinarstva (Array, 2009)
Predviđanje i prognoziranje progiba kompleksan je zadatak zbog čimbenika koji se mijenjaju uzduž osi elementa i vremenski. Stoga se upotrebljavaju približni postupci kojima se rezultati razlikuju međusobno kao i u odnosu na izmjerene vrijednosti na konstrukciji. U radu je prikazan analitički proračun progiba pet prearmiranih betonskih greda prema Eurokodu 2. Grede su različitih dimenzija kako bismo mogli ispitati utjecaj dimenzije prearmirane betonske grede na njezinu nosivost i pojavu progiba. Također je prikazana usporedba progiba prearmiranih betonskih greda dobivenih analitičkim proračunom prema Eurokodu 2 i rezultata autora koji su izvršili eksperimentalna mjerenja i numeričku analizu za iste grede. Osnovni cilj ovog istraživanja je određivanje odstupanja analitički dobivenih rezultata progiba, i eksperimentalno i numerički dobivenih rezultata