Numerical solving of ballistic flight equations for big bore air rifle - Cumin, Josip (Array, 2009)
Tema ovog rada je rješavanje balističkih jednadžbi uz pomoć numeričke matematike. Balističke jednadžbe su primijenjene za moderne zračne puške velikog kalibra, punjene s ugljik-dioksid (CO2) plinom. Balističke jednadžbe koriste otpor zrakom ispunjenog prostora pri izračunu rezultata. Danas postoje raznovrsni komplicirani komercijalni balistički programi na tržištu, koji su bazirani na "modified point mass – MPMM" modelu, ili pak na "6 Degrees of Freedom" modelu. Zračna puška velikog kalibra koristi kuglu kao projektil, i brzine projektila su uglavnom manje od brzine zvuka. Stoga se mogu koristiti pojednostavnjeni modeli za brzo izračunavanje balističkih putanja i brzina projektila