Experimental research on durability in exploitation of rolling mill rolls - Kiss, Imre (Array, 2009)
Namjera ovog rada je predstaviti neke pravce vezane za poboljšanje kvalitete željeznih valjaoničkih valjaka, s ciljem povećanja trajnosti i sigurnosti u radu. Studija predstavlja detaljnu procjenu utjecaja kemijskog sastava na trajnost u eksploataciji valjaoničkih valjaka. Također, istraživanje sugerira rješenja kojima je cilj povećati izdržljivost valjaoničkih valjaka u eksploataciji. Istraživanje trajnosti u eksploataciji valjaoničkih valjaka predstavlja važan znanstveni i ekonomski problem. Ova istraživanja pokušavaju dati odgovore na većinu stvarnih problema vezanih za povećanje tvrdoće valjaoničkih valjaka. Oni su karakterizirani složenim sustavom pojave pukotina na površinskom sloju ili jednostavnim lomom, uslijed toplinskog šoka prouzročenog kontaktom vrelog metala s vodom hlađenim valjcima. Istraživanje koristi podatke prikupljene iz industrijske uporabe na Iron and Steel Laboratory of the Faculty of Engineering - Hunedoara, kao i laboratorijskim eksperimentima provedenim na jedinstvenoj, kompleksnoj i originalnoj instalaciji. U tom smislu, namjera rada je predstaviti neke rezultate niza istraživanja i ispitivanja trajnosti na ispitnim kockama, kroz laboratorijske eksperimente, u posebnim serijama, koje predstavljaju predmet metodologije laboratorijskog istraživanja