Linear loading measurement line for static torque and its performance - Mrčela, Tomislav (Array, 2009)
Težište ovog rada je usmjereno na modernizaciju postojeće mjerne linije statičkog okretnog momenta u cilju ostvarivanja točnijih rezultata uz povećanje brzine postupka umjeravanja naprava za unos ili indikaciju okretnog momenta. Predmetnim se napravama manipulira ručno pa su rezultati direktno ovisni o vještini, fizičkoj snazi i umijeću rukovatelja. Tijekom ovakvog načina rukovanja nemoguće je brzinu i silu povlačenja održati konstantnima niti ponoviti mjerenje s istim parametrima. Iz navedenih su razloga podaci mjerenja više ili manje raštrkani oko očekivanih vrijednosti. U cilju unaprjeđivanja postupka te usklađivanja s međunarodnim normama u području mjerenja statičkog okretnog momenta razmatrana je mogućnost ugradnje upravljivog uređaja za opterećivanje s električnim pogonom. Između nekoliko mogućih rješenja za realizaciju je odabrana izvedba s moto-reduktorom i trapeznim vretenom. Uz jednostavniju uporabu rezultati ispitivanja uređaja pokazuju povećanu ponovljivost mjerenja, a konstrukcijsko rješenje ostavlja prostor za dodatno poboljšanje upravljanja do razine polu automatskog sustava