Primjena neuronskih mreža u procjenjivanju kvalitete obrađivane povšine - Šimunović, Goran, inženjer strojarstva (Array, 2009)
Površinska hrapavost se često uzima kao pokazatelj kvalitete obrađivanih radnih predmeta. Postizanje željene kvalitete površine od velike je važnosti za obavljanje funkcije proizvoda. U radu je promatran utjecaj obrađivanog materijala, alata, dubine rezanja, posmaka i brzine rezanja na hrapavost obrađivane površine. Prikupljeni rezultati eksperimentalnih istraživanja, na radnom predmetu "razvodnik uređaja za ronjenje", poslužili su za procjenjivanje površinske hrapavosti primjenom neuronskih mreža. Analizirane su različite neuronske mreže širenja unazad, te je izabrana mreža s najmanjom razinom RMS (eng. Root Mean Square) greške. Procjena površinske hrapavosti koju daje model, može olakšati rad manje iskusnim tehnolozima i na taj način skratiti vrijeme tehnološke pripreme proizvodnje