Lijepljenje polimernih kompozitnih tvorevina - Pilipović, Ana (Array, 2009)
Lijepljenje je suvremeni način spajanja dijelova, a primjenjuje se za povezivanje različitih materijala. Lijepljenje ima mnogobrojne prednosti pred mehaničkim postupcima spajanja dijelova. Lijepljeni spojevi prenose opterećenje cijelom površinom spoja, što osigurava veću postojanost djelovanju savojnih opterećenja i vibracija obzirom na druge načine spajanja materijala. Ljepila su tvari koje na osnovi kemijskog sastava i fizičkog stanja u trenutku nanošenja na površine omogućuju njihovo spajanje. Za povezivanje dijelova od metala, stakla, keramike, plastike i kompozita primjenjuju se ljepila koja mogu biti epoksidna, poliuretanska, akrilatna, itd. U tekstu će se prikazati ispitivanje smične čvrstoće lijepljenih spojeva kompozitnih tvorevina načinjenih postupcima obodnog namotavanja i izravnog prešanja, uz korištenje dvije vrste polimernih ljepila