Utjecaj vrste bočnih pridržanja na otpornost saćastih nosača na bočno-torzijsko izvijanje - Radić, Ivan, inženjer građevinarstva (Array, 2009)
U ovome je radu istraživan utjecaj različitih vrsta bočnih međupridržanja na otpornost vitkih nosača na bočno-torzijsko izvijanje. Naime, u novoj su normi EN 1993-1-1, na tome području uvedene neke novine i preciznija tumačenja uvjeta bočnih pridržanja nego je to bio slučaj s prednormama [2]. Istraživanja su provedena na saćastim nosačima kao primjeru skupine vitkih nosača osjetljivih na bočno-torzijsko izvijanje, a razmatrane su tri najčešće vrste bočnim međupridržanja - pridržanje samo tlačne pojasnice, pridržanje nosača u 1/5 visine, te pridržanja obje pojasnice. Za odabrane nosače je provedena elastična buckling analiza za određivanje elastičnog kritičnog momenta Mcr, te potom i nelinearna statička analiza s materijalnom i geometrijskom nelinearnošću. Kako se u kodificiranom proračunu kritični moment može odrediti samo za slučaj bočno-torzijskih pridržanja (zglobnih ili određenog stupnja upetih), rezultati provedenih proračuna pokazuju da je potrebno obratiti veliku pozornost na pravilno interpretiranje rubnih uvjeta modela zbog njihovog velikog utjecaja na rezultate proračuna