Life prediction of damaged PE 80 gas pipes - Tonković, Zlatko (Array, 2009)
U radu je prikazan novi pristup za procjenu preostalog vremena uporabe oštećenih plinovodnih cijevi od polietilena visoke gustoće (PE 80). U praksi se najčešće primjenjuju metode mehanike loma za procjenu trajnosti polietilenskih plinovodnih cijevi koje uključuju eksperimentalno definiranje koeficijenta intenzivnosti naprezanja. Međutim takvi su testovi napravljeni na normiranim ispitnim tijelima pri čemu je zanemaren utjecaj stvarne geometrije i postupak proizvodnje cijevi. S druge strane, podaci o koeficijentu intenzivnosti naprezanja nisu uvijek dostupni distributerima prirodnog plina. Provedbom dugotrajnih ispitivanja temeljenih na distributerima dostupnim podacima: tlaku u cijevima, duljini zareznog oštećenja i dubini zareznog oštećenja dobiven je empirijski matematički model za procjenu preostalog vremena uporabe oštećenih polietilenskih plinovodnih cijevi