Experimental examination of erosion threatened waterfalls on tuff beds protection – natural landscape, historical and cultural values on the example of the town Jajce - Ivanković, Vedran, inženjer strojarstva (Array, 2009)
U članku se opisuju mogućnosti prihvatljivih tehničkih intervencija u prostoru slapova formiranih u heterogenim naslagama sedre. Kao istražni poligon odabran je slap rijeke Plive, izuzetan prirodni fenomen smješten u samom središtu povijesnog grada Jajca. Metode istraživanja primjenjivosti tehničkih rješenja stabilnosti slapa uvjetovane prirodnim urbanističkim, arhitektonskim, povijesnim, te specifičnim pejzažnim vrijednostima gradskog prostora zbog čega betonske i armirano betonske konstrukcije treba izbjegavati, a prioritet dati stabiliziranju prirodnog sedrenog detritusa vezivima koja ne mijenjaju izgled i boju prirodno očvrsle sedre. Laboratorijski eksperimenti na velikom uzorku pokazali su dobru injektibilnost mikrocementa u sedreni detritus, a primjena ostalih suspenzija ispitivana je na istražnom poligonu gdje su injekcijske suspenzije prilagođavane litološkom sastavu sedrenih naslaga. Kontrolna ispitivanja u laboratoriju i na istražnom poligonu potvrdila su uspješnost primijenjenih metoda